Är det kallt eller?

"It was the best of times, it was the worst of times". Så inleds "The tale of two cities" av Charles Dickens. Tiden Dickens syftar till är tiden för den Franska Revolutionen och platsen städerna London och Paris. Men Dickens fyndiga inledning skulle även kunna passa in på dagens Sverige. Åtminstone kan det verka så i den rådande samhällsdebatten där ett främlingsfientligt parti har tagit plats i Sveriges Riksdag. I en tid där man kan resa vart man vill på jorden, verka och bo nästan vart man vill är främlingsfientligheten idag större än någonsin i Sverige. I alla fall om man ska tro på det som skrivs i media. Så lever dagens svenskar i en mörk dystopi eller har vi det rent av bättre idag än någonsin?

Ska man tro Sverigedemokraterna var Sverige bättre förr. Frågan är när Sverige enligt Sverigdemokraterna var som bäst. Menade de rent av vikingatiden? Många saker var bra på vikingatiden. T.ex. var människan fri att göra det mesta. Än fanns det inga rikstäckande lagar som fick säga vad du fick och inte fick göra och ingen skatt att betala till staten. Handla var ofta dessutom gratis. Allt man behövde göra var att sätta sig en båt med tjugo andra robusta män och segla över Nordsjön eller längs floderna i Östeuropa, plundra en borg eller två och därefter sätta segel hem. I likhet med en bra utekväll fick man även med sig en fin dam hem. Men även vikingatiden hade sina baksidor. T.ex. en fejd över vem som hade dibs på en tjej hade ofta dödlig utgång . Än värre var behandlingen av sjukdomar. Även ett besvär som idag klassas som lindrigt t.ex. tandvärk slutade mer än sällan med att man amputerade hela huvudet.

Det är föga troligt att Sverigedemokraterna skulle ha menat vikingatiden som tiden för det svenska samhällets kulmination. Läser man på deras hemsida verkar de istället längta tillbaka till tiden för "Folkhemssverige". Någonstans mellan åren 1935-1965 verkar som tiden för det ideala Sverige om man ska tro partiet. Men är denna tid verkligen något värt att sakna? I allafall hade inte jag velat bo i ett moralsamhälle där en rolig utekväll bestod av en helspecial på korvmojjen följt av en film censurerad av biografbyrån. Men är detta Sverigedemokraterna menar? Är det attityden i samhället som har förändrats till det sämre? Solidariteten och den inbördes sympatin. Jag för min del tror inte att den var större på den tiden. Människor, svenskar inte undantagna, har alltid känt en osäkerhet inför det okända. Främlingsfientlighet är inget nytt. Det har alltid funnits. Så sent som för 16 år sedan hade vi ett "Sverigedemokraterna light" i Riksdagen. Dessutom med mångt fler röster. Så att landet falukorv idag skulle vara kallare än någonsin är inget annat än rent felaktigt. Som exempel var "V-Gurra" ett fan av Hitler. Det var för övrigt också Sveriges idé att Natzi-Tyskland skulle J-stämpla judarnas pass så att vi lättare skulle identifiera dem och skicka tillbaka dem. För judar ville vi inte ha i Sverige. Rasbiologiska institut är också en svensk uppfinning. Något att vara stolt över? Sverige är idag öppnare och mer mångsidigt än någonsin. Förmodligen också bättre än någonsin. Att samhällsklimatet i Sverige idag skulle vara kallare än någonsin är minst sagt dubiöst. Jag för min del fryser inte.

Här är en Sverigedemokrat med svar på tal: http://www.youtube.com/watch?v=vwgR792Jkx4

Kommentarer
Postat av: Opo

Säga vad man vill om SD, men den där killen kan snacka.

2010-09-27 @ 22:39:39
Postat av: danwar

Skit, hans tunga var välsmord. Hinner knappt med. Sa han "ehh?"?



Hur som helst vet jag faktiskt inte riktigt vad SD vill. Jag vill tro att de är HYFSAT nöjda med Sverige idag, att de insett att det är ohållbart att fortsätta ta emot invandrare i samma (eller ökad) takt i framtiden. Men det är ju vad jag vill också.

Hårdare straff för invandrare? Skicka tillbaka dem om de klottrar på vagnen? Vet inte, men skulle inte skada om de slutade kasta sten på polis och brandkår.

2010-09-27 @ 23:04:15
Postat av: Opo

Vadå vet inte vad de vill? Visst, SD säger att de bara vill chilla lite på invandringen, men det är man behöver väl knappast vara en konspiratiorisk vänstertott för att fatta att partiet är en enda soppa med rassetrash av samma kaliber som sopan i klippet? Enda anledningen till att de droppar de riktiga nazifasonerna är att det skulle försvåra intåget i riksdagen.



Att deras väljare inte uteslutande är smutsiga smånassar är en annan femma. Synd bara att att inget riktigt parti vågade ta upp invandringsfrågan, då hade man förmodligen sluppit ett populistiskt tramsparti som bara kommer sabba i riksdagen.



Sen det där om brandkåren, det hände en gång och jag var full. OK? Du brukar ju själv gå runt och sparka sönder billyktor och skit.

2010-09-27 @ 23:45:25
Postat av: dekadent

tycker ändå att det är kul att det har blivit förkastligt att vara politiskt inkorrekt gentemot invandrare, men det är helt okej att slakta åsiktsfriheten :P



"alla är jämställda, förutom jävlarna i torslanda som röstade på sd"



haha hyckleri.



tycker att ni antingen får finna er i att både sd och invandrare gör fel ibland, precis som kungen och alla andra. ska man va puttinuttig får man fan vara konsekvent med det.

2010-09-27 @ 23:47:10
Postat av: Opo

De enda som på fullt allvar resonerar på det viset är bortkomna socialister och aftonbladet.

2010-09-28 @ 00:22:03
Postat av: dekadent

de är kanske de enda som går ut med det öppet, men jag ser tendensen hos de flesta.



2010-09-28 @ 10:22:36
Postat av: Opo

Men vad är det för PK-monster du brukar hänga med? Det är en sak att sådana åsikter exponeras på ett helt annat sätt genom bland annat ovan nämnda aftonhora, men jargongen i valfri ungdomsskara är väl snarast den motsatta?

Ta flashbasck till exempel; lovar att du får löjligt mycket mer skit för en SDbordebojkottas-tråd, än för en motsvarande om currynegrer.

2010-09-28 @ 16:45:42
Postat av: dekadent

haha det är väl rätt uppenbart att det är allmänt accepterat att hata sd, medan det är tabubelagt att kritisera invandrare. rädslan för att bli klassad som rasist eller osympatisk egoist gör att folk inte vågar erkänna de problem som existerar.



2010-09-28 @ 17:12:23
Postat av: Opo

Fast frågan var väl åsiksfrihet kontra invandringskritik?

Jag har iaf bara sett finniga AFA-stackare på fullt allvar ifrågasätta demokratin och grundlagarna med anledning av SD.



Att majoriteten sedan hatar SD har nog mer att göra med att det är ett gäng rasistiska praktmuppar som råkat fatta att man får mer makt om man bara plockar bort armbindeln och förnekar att man är rasist.



Som jag sa tidigare tror jag däremot inte att en majoritet av sd:s väljare är lika väck, utan många bara proteströstar för att inget riktigt parti ens vågar beröra området invandring. Tyvärr tänker väljarna inte så långt att det enda ett sådant skitparti kan göra är att sabba för regeringen.



http://www.youtube.com/watch?v=bDZHKMhtWeM&feature=related

2010-09-28 @ 20:11:20
Postat av: dekadent

jag sa ju bara att jag såg tendenser, och att hata ngn för personens åsikt måste väl ändå kunna klassas som en tendens till åsiktsfrihetsinskränkningsbenägenhet?



jag tycker självklart också att det är synd att det är folk som är för dumma för att inse att de har korkade åsikter som tar upp frågan. hade hellre sett folk som är modiga nog att ta tag i skiten trots all kritik man kommer få från allmänheten och media.



eller vafan skriver jag. jag bryr mig egentligen inte, är bara trött på att alla försöker framstå som übertoleranta krambjörnar. själv kör jag på en allmän främlingsfientlighet där alla är lika ovärda. det är ok för det är jämställt :P

2010-09-28 @ 23:48:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0